Do penne dodałam dwa wyraziste składniki. Ten tani obiad zachwycił mnie prostotą, a rodzinę smakiem

Dodano:
Penne z cebulą i serem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Mam dla was kolejny pomysł na szybki, tani obiad. Do jego przygotowania wystarczy makaron i dwa popularne, pełne smaku składniki. Takie danie obiadowe wyczarujecie w 15-20 minut, a z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Makaron dość często gości na moim stole, jako podstawa obiadu. To dlatego, że w tygodniu nie mam czasu na gotowanie, a potrawy z makaronu robi się naprawdę szybko. Jedną z takich ekspresowych, makaronowych propozycji prezentuję wam poniżej. Do jej przygotowania wystarczy kilka prostych składników.

Pomysły na szybki dodatek do makaronu

Szybkim dodatkiem do makaronu jest zwykle sos. Ja często robię sos pomidorowy, który bazuje na przecierze pomidorowym. Najpierw jednak podsmażam cebulę i czosnek, a potem dodaję do nich przecier oraz zioła i całość duszę kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ekspresowo zrobimy też sos śmietanowy z dodatkiem wędzonego łososia, szynki czy boczku. Makaron z jego dodatkiem będzie sycący i pełen smaku. Dobrym dodatkiem do makaronu będą też podsmażone pieczarki, do których też warto dodać trochę śmietanki. Jeśli jednak nie przepadacie za sosami, makaron możecie podać np. z gotowanymi czy smażonymi warzywami albo z cebulą podsmażoną z boczkiem lub bez.

Jak zrobić penne z cebulą i tymiankiem?

Przygotowanie penne z cebulą i tymiankiem to przysłowiowa pestka. Wystarczy tylko nastawić makaron, a w czasie, gdy się gotuje, poddusić cebulę z dodatkami. Makaron podany z cebulą warto posypać startym, żółtym serem. Całość można przygotować w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił.

Przepis: Penne z cebulą i tymiankiem

Makaron penne podany z cebulą duszoną z tymiankiem i czosnkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 100 startego, żółtego sera
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj go na średnim ogniu według wskazówek producenta. Gdy makaron będzie jeszcze ciut twardawy, odcedź go.
  2. Duszenie cebuliW czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj cebulę. W tym celu cebule obierz, przekrój na pół, pokrój w półtalarki. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Wsyp cebulę i obsmaż ją na średnim ogniu. Potem oprósz ją solą, cukrem i tymiankiem i smaż na niedużym ogniu, aż cebula będzie szklista, miękka i złocista. Dopraw ją solą i pieprzem.
  3. Serwowanie makaronuDo cebuli na patelni dodaj odcedzony makaron i całość wymieszaj. Danie rozłóż na talerze, gorące posyp startym serem. Od razu podawaj.

Wskazówka: Do duszącej się cebuli można też dodać pół kieliszka wytrawnego, białego wina. Danie zyska głębszy smak.

Czym warto wzbogacić penne z cebulą i tymiankiem?

Ja do makaronu z cebulą i tymiankiem dodaję też czosnek i starty ser. Dzięki nim danie ma pełniejszy smak i jest pożywniejsze. Jeśli jednak chcecie, by potrawa była jeszcze bardziej sycąca, cebulę możecie podsmażyć z wędzonym boczkiem. Pokrójcie go najlepiej w paski, a wtedy szybko wytopi się z niego tłuszcz i boczek stanie się chrupiący.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...